Utplassering med uttelling
Gjennom det skolefaglige samarbeidet mellom Oslo Cancer Cluster og Ullern videregående skole har realfagselever hatt en ukes utplassering på avdeling for Tumorbiologi ved Institutt for Kreftforskning ved Oslo universitetssykehus i 7 år.
I år er de heldige elevene som får være med kreftforskerne i sitt dagligvirke; Marie, William, Ondrej, Julie, Louise og Anine.
Da vi stikker innom på andre dag av utplasseringen er elevene i gang med å skille brystkreftceller og føflekkreftceller ved hjelp av magnetiske Ugelstadkuler. Kulene er dekket med ulike antistoffer som gjenkjenner enten bryst-spesifikke proteiner eller føflekk-spesifikke proteiner.
-Vi har søkt utplassering selv for vi har veldig lyst til å kunne ta i bruk det vi har lest om på skolen mer i prakis, sier Louise. Hun var og på utplassering i fjor på Folkehelseinstituttet.
-Det er veldig spennende å lære mer om hva man gjør på en lab og hva det arbeidet går ut på, sier Marie.
De er skjønt enige om at et arbeidsliv som forsker eller lege kunnevære veldig spennende, og alle seks har biologi og kjemi på skolen.
Etter å ha jobbet en del to og to med prøver i laben for å få fram en væske som skal bestå av Ugelstadkuler som har festet seg til kreftceller, går gjengen videre inn på mikroskopirommet for å kikke på prøvene de har jobbet med, samt en negativ prøve for å sjekke at de har gjort eksperimentet riktig.
-Det er mye håndarbeid på en lab. Det er nok veldig uvant for elevene, sier Siri Tveito som er kreftforsker og har ansvaret for elevene denne uken sammen med Karen-Marie Heintz.
-Men de er dyktige og blir flinkere til å pipettere hver dag som går, sier Tveito som har vært med på utplasseringene siden 2012.
Det som skiller utplasseringen på tumorbiologien fra de andre utplasseringene som Ullernelvene kan søke på, er at den varer en hel uke og er veldig praktisk lagt opp slik at elevene får teste ut mye selv på laboratoriet.
-Det er kjempegøy, og absolutt noe som jeg kunne tenke meg å gjøre videre, sier Ondrej.
Han forteller at han liker å finne ut av nye ting, og at det ser veldig fristende ut å bli forsker basert på nettopp det.
-Det er klart at det blir mye skole å ta igjen etter en uke på utplassering, men det er absolutt verdt det, sier Ondrej.
Saken blir oppdatert på fredag 9. desember på elvenes siste utplasseringsdag. Da skal de legge fram en oppgave de har jobbet med hele denne uken.
Ullern skole og Oslo Cancer Cluster tilbyr 7 antall utplasseringer i året til elever som tar realfag og media. Utplasseringene får virkelige gode tilbakemeldinger fra elevene og mange forfølger et yrke som forsker eller lege etter realfagsutplasseringene.